← Δελτία Τύπου

5 χρόνια δράσης και κοινωνικού αποτυπώματος στην Ελλάδα και τους νέους πτυχιούχους

Το ReGeneration μετράει 5 χρόνια συνεχόμενης ανάπτυξης, με 1.100 προσλήψεις σε 400 συμμετέχουσες εταιρίες, ποσοστό ανανέωσης συμβολαίων 90% και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα 7.700.000 ευρώ σε μισθούς νέων που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος.

Το ReGeneration μετράει 5 χρόνια συνεχόμενης ανάπτυξης, με 1.100 προσλήψεις σε 400 συμμετέχουσες εταιρίες, ποσοστό ανανέωσης συμβολαίων 90% και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα 7.700.000 ευρώ σε μισθούς νέων που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος

Συμπληρώνοντας 5 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και αντίκτυπου στην ελληνική κοινωνία και τους νέους της, το ReGeneration παρουσιάζει το πρώτο Impact Report του προγράμματος, το οποίο αποτυπώνει:

  • σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα για την νεανική ανεργία και απασχολησιμότητα, το χάσμα δεξιοτήτων και το brain drain,
  • την προσφορά του προγράμματος και τη συμβολή του στην ενίσχυση και καταπολέμηση των παραπάνω φαινομένων που διαμορφώνουν ουσιαστικά το εργασιακό περιβάλλον και κατά συνέπεια την Ελληνική οικονομία, 
  • τη χαρτογράφηση της αγοράς junior υποψηφίων,
  • τις μελλοντικές πρωτοβουλίες του προγράμματος σε μια προσπάθεια να συμβαδίσει με τις τάσεις που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Στο Impact Report παρουσιάζονται με αριθμούς τα πέντε χρόνια δράσης του ReGeneration, το οποίο στοχεύει στη δημοκρατικοποίηση της ευκαιρίας για μετα-πανεπιστημιακή εκπαίδευση και επαγγελματική σταδιοδρομία νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα, έχοντας καταφέρει να τοποθετήσει περισσότερους από 1.100 ταλαντούχους νέους σε οργανικές θέσεις εργασίας, σε 400 εταιρείες πανελλαδικώς. Από τις προσλήψεις αυτές, οι 600 πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2018 έως και σήμερα, γεγονός που καταδεικνύει την εκθετική ανάπτυξη του προγράμματος τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης αγγίζουν το 230%

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος έχουν συμπληρωθεί 170.000 ώρες εκπαίδευσης σε soft και hard skills και έχουν προσφερθεί 16.000 ώρες εθελοντικής εργασίας. Το ποσοστό ανανέωσης συνεργασίας των εταιρειών με τους υποψηφίους του προγράμματος ανέρχεται στο 90%, οδηγώντας ουσιαστικά στη δημιουργία και διατήρηση οργανικών θέσεων εργασίας, αυξάνοντας έτσι την απασχολησιμότητα και μειώνοντας σημαντικά την υποαπασχόληση, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν ήδη δοθεί περίπου 7.700.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων εργοδοτικών εισφορών), σε μισθούς νέων που έχουν προσληφθεί μέσω του προγράμματος.

Το Impact Report περιέχει αποτελέσματα ερευνών από πιστοποιημένους φορείς σχετικά με τα στοιχεία της νεανικής ανεργίας, που πλησιάζει σε αριθμούς τους 900.000, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι νέοι απόφοιτοι στην Ελλάδα. Στοιχεία δίνονται σχετικά με ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες, το skills gap, τη μη αντιστοίχιση προσόντων ενός υποψηφίου με τις απαιτήσεις ενός εργασιακού ρόλου που έχει επιπτώσεις στο συνολικό πρόβλημα. 

Στο Impact Report παρουσιάζονται στοιχεία ερευνών σχετικά με την ελληνική οικονομία, τις τωρινές και μελλοντικές απαιτήσεις του εργασιακού τομέα σε σχέση με την ανάπτυξη και τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ αναλύεται η σύνδεση μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων της αγοράς εργασίας (έλλειψη δεξιοτήτων, νεανική ανεργία, υποαποσχολησιμότητα, χάσμα μεταξύ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας και brain drain) και πώς το ReGeneration έρχεται να δώσει το πλαίσιο των λύσεων που προσφέρει το οικοσύστημα του προγράμματος. 

Με αφορμή την έκδοση του Impact Report, ο συνιδρυτής του ReGeneration, Παναγιώτης Μαδαμόπουλος-Μοράρης  δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Πριν από πέντε χρόνια, με μια υγιή δόση υπέρμετρης αισιοδοξίας, σχεδιάσαμε το ReGeneration, με όραμα να αλλάξουμε όχι μόνο τις ζωές των νέων απόφοιτων, αλλά και την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, δημοκρατικοποιώντας την πρόσβαση στην ευκαιρία για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη, αλλά και χτίζοντας γέφυρες σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης του οικοσυστήματος εκπαίδευσης και απασχόλησης στη χώρα.

Αντιμετωπίζοντας τα σύγχρονα προβλήματα της νεανικής ανεργίας, της υποαπασχόλησης αλλά του χάσματος των δεξιοτήτων, το ReGeneration δημιουργεί και προσφέρει στους νέους αποφοίτους τις ευκαιρίες που δεν έχουν, λόγω ελάχιστης προϋπηρεσίας και έλλειψης αξιοκρατικών κριτηρίων στην αγορά εργασίας, ενδεχομένως και μειωμένου προσωπικού κεφαλαίου (social capital), αλλά και λιγότερων ευκαιριών που μπορεί να έχουν οι νέοι που ζουν εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. Χτίζουμε ένα διαδραστικό οικοσύστημα από συνεργαζόμενες εταιρείες και ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς φορείς, ώστε να προσφέρουμε στους νέους τις απαραίτητες δεξιότητες και ευκαιρίες για να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον.

Καθώς οι δεξιότητες γίνονται το νέον «νόμισμα» στη διαρκώς εξελισσόμενη και διεθνοποιημένη αγορά εργασίας, δημιουργούμε και στην Ελλάδα μια πολυσυμμετοχική πλατφόρμα για ενίσχυση δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση των νέων πτυχιούχων, ώστε να μπορούν πιο αποτελεσματικά να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Το ReGeneration αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση, επεκτείνοντας επιτυχημένες υπάρχουσες δράσεις αλλά και σχεδιάζοντας μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών που θα παρουσιαστούν στο πολύ άμεσο μέλλον. 

Παρ’ότι το κοινωνικό μας αποτύπωμα είναι ήδη εξαιρετικά σημαντικό, οι στόχοι μας παραμένουν φιλόδοξοι και, γνωρίζουμε, ότι γι’ αυτό χρειάζεται ακόμα σκληρή δουλειά αλλά και υποστήριξη!»

Το Impact Report, είναι μεταξύ όλων των άλλων και μια αφορμή του ReGeneration να ευχαριστήσει όλους εκείνους που συμμετείχαν και υποστήριξαν από την αρχή, εκείνους που πίστεψαν αργότερα και ακολούθησαν και που συνεχίζουν να το πιστεύουν, γιατί χωρίς όλους αυτούς, το πρόγραμμα θα είχε παραμείνει απλά μια ανεκπλήρωτη ιδέα!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ReGeneration, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.regeneration.gr, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθείστε μας στο Instagram και στο LinkedIn

Σχετικά με το ReGeneration

Το ReGeneration είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα απασχόλησης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με στόχο τη δημοκρατικοποίηση της ευκαιρίας των νέων πτυχιούχων για μετα-πανεπιστημιακή εκπαίδευση και επαγγελματική σταδιοδρομία στη χώρα μας. 
Αποτελεί μια δράση των Global Shapers Athens Hub, πρωτοβουλία του World Economic Forum, και δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην νεανική απασχολησιμότητα, στη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων και στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, και του ‘brain drain’. Απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτων, μέχρι 29 ετών, με 0-3 χρόνια προϋπηρεσίας, που ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να ξεχωρίσουν στην Ελλάδα. Προσφέρει 6μηνη (κατ’ ελάχιστον) αμειβόμενη απασχόληση σε πολυεθνικές και μικρομεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα, 32 ώρες εκπαίδευσης με έμφαση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, 25 ώρες κοινωνικής προσφοράς σε επιλεγμένες ΜΚΟ και πρόγραμμα mentoring με καταξιωμένα στελέχη της αγοράς. Είναι πρόγραμμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υποστηρίζεται από τους: Coca-Cola, The Coca-Cola Foundation, The Hellenic Initiative και Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για περισσότερες πληροφορίες: www.regeneration.gr. Επιλεγμένοι συνεργάτες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες, την απαραίτητη τεχνογνωσία και τους πόρους ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει άρτια το πρόγραμμα σε κάθε στάδιο, είναι οι Arctic Shores, ethelon, Job-Pairs, kariera.gr, Mindshare, OTE Αcademy και RSM.

Σχετικά με την κοινότητα των Global Shapers:

Η κοινότητα των Global Shapers είναι μια πρωτοβουλία του World Economic Forum (WEF), του διεθνούς μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που εδρεύει στην Ελβετία και αποτελείται από ένα δίκτυο Hubs, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό της Αθήνας. Το Global Shapers Athens Hub ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011, με στόχο να λειτουργήσει ως ο σύνδεσμος μεταξύ του WEF, του επιχειρηματικού και επιστημονικού χώρου, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και νέων προσωπικοτήτων, κάτω των 30 ετών, με ιδιαίτερες δεξιότητες και να δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επικεντρωθούν στην επίτευξη κοινών κοινωνικών στόχων που αφορούν σε προβλήματα όπως η ανεργία των νέων, η επιχειρηματικότητα, η έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και ο εθελοντισμός στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

The Kompany | Βάσω Τόση | mob: 6944 783945 | email: vaso.tosi@thekompany.gr

ReGeneration | Κατερίνα Κυπραίου | 6944711715 | katerina@dev-site.regeneration.gr